14. oktober 2014

Høst på Hovseter


Den fargen! Av og til grønn, av og til gul, alltid med et gullgyldent skjær. Rauma finull fåes i frydefull fargevariasjon, og det er fort gjort å tilbringe mer tid enn man hadde tenkt foran garnhyllene mens man stabler sammen nøster til ulike fargekombinasjoner. Mine tidligere finull-erfaringer begrenser seg til luer og votter, men nå lot jeg meg rive med av finullfremsnakkinga til Ann Myhre (og koftegruppa på Facebook). Hovedfargen hadde jeg sett meg ut for lenge siden, og det var denne fargen som også gjorde utslaget for garnvalget. Ved første besøk hos Husfliden kom jeg ut med nøster til en Fanakofte til niesen på Hovseter som fyller fire år. Men, så ble jeg mer og mer fristet til å gjøre noe annet. Dermed la jeg opp til vrangbord og begynte å strikke samtidig som jeg måtte legge inn et nytt besøk hos Husfliden for å finne fram til passende farger til mønsterbord. 



Opprinnelig hadde jeg tenkt at dette skulle være en litt jomfruelig jakke i gyldengul med hvite kanter og stolper. Men så fikk jeg lyst å strikke mønster, og fikk dessuten av niesens mor bekreftet min mistanke om at det kunne svare seg å spe på med litt råsa for å sikre aksept av den gullgyldne herligheten. 



Det er å ta hardt i å kalle dette koftedesign, men et første skritt mot å mekke egne oppskrifter er tatt. Litt hodebry og mange utregninger, men jeg liker jo sånt. Det blir garantert mer av dette! 

Jakken er strikket nedenfra og opp, med rundfelling. For interesserte legger jeg ut kortfattede prosjektnotater. Om noen skulle ha lyst til å strikke maken, blir jeg veldig glad! Og enda mer glad om dere lenker tilbake til meg. Send meg evt en epost hvis det er behov for oppklaring av "oppskriften". Prosjektnotater ligger også på engelsk på Ravelry



Hovseterjakken, størrelse 4-6 år

Garn: Rauma finull (eller annet garn med ca samme løpemeter lengde). 3,5 nøster hovedfarge, 1 nøste i hver av kontrastfargene

Pinner: Strømpepinner og rundpinne, 3 mm

Strikkefasthet: 24 masker på 10 cm

Mål: Bolens lengde - 44 cm, Ermer - 29 cm, Brystvidde - 66 cm (målt rundt)

Framgangsmåte: 
Bolen - Legg opp 190 masker i første kontrastfarge til vrangbord. 2 rett og 2 vrang strikkes frem og tilbake. Strikk til vrangborden måler ca 3,5 cm. Bytt til hovedfarge og strikk glattstrikk rundt. Legg opp masker til oppklipping midt foran (jeg legger opp 7 masker og strikker 1 vrang, 5 rett, 1 vrang). Strikk til arbeidet måler ca 29 cm. Fell av 8 masker til ermehull i høyre side etter 42 masker, strikk 90 masker og fell 8 masker i venstre side. Det skal nå stå igjen 42 masker til venstre forstykke. Legg arbeidet til side og strikk ermene.

Ermene - Legg opp 44 masker i første kontrastfarge og strikk vrangbord 2 rett og 2 vrang rundt, ca 3,5 cm. Bytt til hovedfarge og strikk glattstrikk samtidig som det økes 1 maske på hver side av midtmaskene under ermet ca hver 5. omgang til 74 masker. Strikk til arbeidet måler ca 29 cm. Fell så av 8 masker midt under ermet.

Bærestykket - Sett bol og ermer på samme rundpinne. Du skal nå ha 306 masker på pinnen.  Strikk rundt 4 omganger. På den 5. omgangen felles 19 masker jevnt fordelt til 287 masker. Strikk mønsterdiagram 1. Strikk så videre i hovedfargen. På 2. omgang med hovedfarge felles 37 masker jevnt fordelt til 250 masker. Strikk mønsterdiagram 2. Strikk videre i hovedfargen og fell jevnt 32 masker til 218 masker. Strikk en omgang til i hovedfargen før du strikker mønsterdiagram 3. Strikk videre i hovedfargen, og fell igjen 30 masker jevnt fordelt til 188 masker. Strikk to omganger til før enda 11 masker felles, til 177 masker. Strikk mønsterdiagram 4. Strikk videre i hovedfarge, og fell 26 masker på tredje omgang, til 150 masker. Strikk to omganger til, og strikk så mønsterdiagram 5. Strikk videre med hovedfargen. Fell jevnt 25 masker på tredje omgang til 125 masker. Etter ytterligere 5 omganger, fell 27 masker til 98 masker gjenstår. Strikk to omganger. Om ønskelig, strikk 3 x forkorta rader i nakken. Fell av klippemaskene foran og bytt til første kontrastfarge. 

Kanter - Strikk halskant frem og tilbake i ribbestrikk, 2 rett og 2 vrang til kanten måler ca 3 cm. Fell av. Plukk opp 106 masker til framkanter (ca 2 av 3 masker) og strikk ribb 2 rett 2 vrang til framkantene måler ca 3 cm. Strikk inn 7 knappehull i den ene framkanten ved å felle av 2 masker på én runde for så å legge opp 2 nye masker over de avfelte maskene på neste. 

Montering - Hekle eller sy forsterking i klippemaskene før du klipper opp. Sy fast sårkanten på innsiden av jakken. Sy sammen under ermer, fest tråder og sy i gilde knapper.





13 kommentarer:

  1. Flott jakke! Likte nakkedetaljen, at den gikk litt høyere bak, veldig fint!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk - jeg er også veldig fornøyd med nakken. Jeg var usikker på om det ville funke med forkorta rader når man strikker nedenfra og opp. Men det var jo nix problem, viste det seg. Denne jakken er å anse som et realt stykke grunnforskning for min egen del...

      Slett
  2. Knallfin! Og så gøy med egenkomposisjon.

    SvarSlett
  3. Svar
    1. Takk - og bare hyggelig! Håper andre kan ha glede av notatene mine :)

      Slett
  4. Kjempefin! Tøft med det rosa innslaget!

    SvarSlett
  5. Så fine farger og flott design! Den kan du være stolt av!

    SvarSlett
  6. Flott og uvanlig fargekombinasjon! Et vellykket prosjekt, og mønsterstrikken din er jo kjempefin!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk! Denne gangen ble det ikke så verst. Det er først og fremst ved vottestrikking ferdighetene kommer til kort...

      Slett
  7. Så vakker! Jeg digger fargevalget, så kult å se noe litt annerledes!

    SvarSlett
    Svar
    1. Fargevalg er jo halve moroa med Finull. Med så stort fargeutvalg er det lett å lage kombinasjoner man heller ikke selv har sett for seg før man står der med nøstene mellom hendene :)

      Slett
  8. NYDELIG! Den må jeg strikke, tusen takk for mønster!!

    SvarSlett
  9. Kjempefin jakke! Takk for at du deler oppskrift, denne skal jeg huske på ;)

    SvarSlett

Så hyggelig at du kommenterer!