21. februar 2015

Vår i vente

For et par måneder siden opprettet jeg Instagram-konto knyttet til bloggen min. Instagram-feeden min er full av strikkere som produserer lekre gevanter i et forrykende tempo og en Instagram-hit i det siste har vært islenderen Frost, som har vært vist i de fineste fargekombinasjoner. Fristende! Etter vottestrikk og ferdigstilling av cardigan til meg selv, var jeg sugen på et prosjekt som kunne avstedkomme raskt resultat og hvor jeg fikk utløp for litt eksperimentering med farger. Noe skal man også ta seg til når man er hjemme med barn som finner det for godt å være syke på skift i ukevis og man ikke kan vie hele dagen til vobbing. Siden jeg har en bokhylle fulle av strikkebøker og ipad-biblioteket spekket med mønsterfiler, syntes jeg det var på sin plass å bruke noe av det jeg allerede eier. I boka Klassisk barnestrikk av Tove Fevang som står i bokhylla mi, er det en rundfelt genser som heter Trollstigen som så ut til å passe fint til garnet jeg hadde for hånden. Mønsteret er også trykt opp i Sandnesgarns hefte Tema 34 Norske ikonerGarnlageret mitt har en liten beholdning av Pickles Extra Fine Merino. Det meste er enkeltnøster i ulike farger som har blitt til overs etter andre prosjekter, men innimellom restene var det også fire flaskegrønne nøster som lå og ventet på et passende prosjekt. Perfekt utgangspunkt for en kløfri genser til han som fyller seks år i slutten av måneden! Poden har ei bok hvor han skriver alt han ønsker seg til jul og bursdager, og tro det eller ei, men innimellom sidene med "riderdragt" "pleimodrage" "spøkelselego" og "kaptæn sabeltan dragt" er ikke strikkagenser nevnt en gang. Denne genseren har han dermed fått tredd over hodet helt utenom bursdagen. Jeg vil ingen av oss så vondt at jeg ødelegger 6-årsdagen med hjemmestrikka ullklær i stedet for "tyranadanasøurus"...Etter hvert som prosjektet skred frem, begynte jeg å ane uråd. Det kunne umulig være nok garn av bunnfargen til å komme i mål? For å stille min egen nysgjerrighet fortsatte jeg ufortrødent til det var slutt på grønt garn, ca fire cm fra halsringingen. Fargegjengivelsen på bildet av det opprinnelige mønsteret bærer preg av at jeg har fotografert med mobilkamera i dunkelt kveldslys, men man får et inntrykk av mønsteret likevel. Det hører med til historien at jeg underveis hadde konstatert at jeg hadde strammet trådene i overkant mye på baksiden i de partiene hvor det strikkes med tre farger, så jeg hadde uansett konkludert med at jeg måtte rekke opp et stykke nedover. En liten økt med skisseblokk og fargestifter, og plan for å ro genseren i land uten å måtte supplere med mer flaskegrønt garn var klar. Jeg har holdt meg til mønsterbordene i Trollstigen, men har fylt ut  noen av de bunnfargede feltene med mønsterfarge. Resultatet minner litt om mønsterborden i islenderen Loki


I mønsteret til Trollstigen oppgis Sandes Smart som garnvalg. Det er en del tykkere enn Pickles Merino, og jeg har dermed fått en tynnere og smalere modell. Denne passer fint under barnehagedressen uten å være for klumpete, og garnet er samtidig såpass tykt at plagget vokser raskt på pinnene. Opprinnelig er det en litt underlig løsning på avrunding til hals i dette mønsteret, hvor man fra øverste mønsterbord strikker frem og tilbake samtidig som man setter av masker i enden av hver pinne. Resultatet blir høyere nakke, (bra!) - og mønsterbord som får en brei glipe midt foran (what?). Ikke det mest vellykka designgrepet, spør du meg. Jeg la heller til noen forkorta rader i nakken for å få den litt høyere bak, og samtidig lot jeg være å strikke høy hals. Resultatet, til slutt, ble en vårlig grønn genser med innslag av turkis og syrlig gult. Attpåtil godkjent av mottakeren: Nailed it!


Mønster: Trollstigen fra Sandnes garn
Garn: Pickles Extra Fine Merino - fire nøster hovedfarge, ca ett nøste hvitt, og noen meter av de andre mønsterfargene. Totalt 260 gram garn til (en smal) størrelse 6 år.
Pinner: 3 og 3,5 mm
Min vri: Lavere halsringing og forkorta rader i nakken, samt litt endringer i fargevariasjonen i mønsterborden.

12 kommentarer:

 1. Vellykket genser! Og ja, lurt å komme med gensere utenom bursdagstiden, det er ikke så lett å høyne tyranadanasøurus.

  SvarSlett
 2. Å, så fin! Den garnsprekken kom du deg fint ut av, bra jobba!

  SvarSlett
 3. Garnmengdeproblematikken løste du veldig fint! En flott genser du har laget!!

  SvarSlett
 4. Det var en vellykket vri! Og det er i grunnen mye morsommere å løse slike utfordringer på en kreativ måte enn å kjøpe mer garn. Jeg ler med et ømt hjerte av snart-seksåringens ønskelister, barn altså! :)

  SvarSlett
 5. Det var en flott genser! Løsningen på garnmangelen var super. Vårlig og vakker.

  SvarSlett
 6. Nydelig gener og tålmodig gutt på museum!

  SvarSlett
 7. Veldig fin genser med kreativ og vellykket vri på nesten-tom-for-garn-problematikken. Et stort poeng for å unngå restegarnsforbannelsen 😊

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, målet var å ikke havne i restegarnsfella med nye innkjøp, så jeg er veldig fornøyd med løsningen :)

   Slett
 8. Flott genser! Og godt at man kan klare å trikse og mikse genseren ferdig slik at man slipper å kjøpe mer garn :) Hadde nok ikke jeg klart.

  SvarSlett
 9. Kjempe fin genser :) Lur måte å bruke rester på!

  SvarSlett
 10. Flott genser! Lur løsning på garn-mangelen!

  SvarSlett
 11. Nydelig genser og så fine farger!! Har lenge tenkt å strikke en islender til en 4-åring jeg kjenner, tror denne er en god inspirasjon, både mønster og farger!

  SvarSlett

Så hyggelig at du kommenterer!