9. februar 2015

Vinterbryllup


I helga har jeg vært i bryllup ved nordlige breddegrader, og rykende ferske bryllupsvotter er overrakt de nygifte. Siste tommel ble strikket på flyet nordover, og fotografering er gjort på selveste bryllupsdagen, like før Ole (stormen altså) meldte sin ankomst. Vel er jeg tidsoptimist, men ikke verre enn at jeg stort sett lander på begge beina.


At gjestene strikker bryllupsvotter til brudeparet, er strengt tatt en avstikker fra Selbu-tradisjonen hvor bruden skulle strikke til brudgommen, svigerfar og svogere (puh!) og de kvinnelige gjestene brakte med seg hver sitt vottepar til selskabets herrer som skulle henge på stas under bryllupsfesten før bruden skulle dele ut vottene. Da gjalt det å ha tunga beint i munnen, slik at herrene som var gift fikk med seg vottene strikket av egen viv. Noe annet skulle tatt seg ut! Nå har jeg vært i bryllup i Balsfjorden, langt unna Selbu og fordums tradisjoner. Men når man først skal strikke bryllupsvotter, er det greit at gaven distribueres i familie hvor håndverkstradisjoner står høyt i kurs. Brudens far driver blant annet med fiolinmaking, litt sånn på si, og bruremarsjen ble spilt av brudens søster på en av fiolinene fra min onkels verksted. Stas! Jeg må også anbefale å ta en titt på nettsidene til den ene tanten min som er en av få her til lands med svennebrev i håndveverfaget og som driver Atelier Stellaria i Tromsø hvor hun blant annet lager tepper, skjerf og løpere.Vottene til brudgommen er etter oppskrift fra Terri Sheas bok Selbuvotten, med brudeparets initialer og årstall for bryllupet. Ettersom jeg hadde valgt Vinterrose som brudens votter, ønsket jeg en brudgomsvott som ikke var alt for grafisk eksplisitt. Det finnes flere veldig fine Selbu-mønstre som kunne svare til det ønsket, men de mest intrikate mønstrene skal samtidig strikkes på pinne 2 mm, og der melder jeg pass. Disse vottene er strikket i sin helhet på 2,5 mm pinner.Bruden har også fått initialer og årstall i sine votter, på innsiden av tomlene.Noe av grunnen til at jeg i løpet av dette prosjektet har fått mønsterstrikk på tynne pinner ganske godt under huden, er noe så banalt som nye pinner. Ved et besøk i den lokale garnbutikken hadde det akkurat kommet inne en ny forsyning med Knit Pro Cubics strømpepinner i 15 cm lengde. Tresorten i disse er så hard at de ikke bøyes eller knekker selv om de er så tynne som 2,5 mm, og jeg synes disse er langt å foretrekke framfor metallpinner. Anbefales! 

Men - selv om jeg etter hvert har fått smaken for vottestrikk, blir det godt å gå over til prosjekter som er hakket mindre konsentrasjonskrevende etter dette... 

Mønster: Vinterrose av Wenche Roald og Vott med "rosemåla" blome fra Terri Sheas Selbuvotten
Garn: PT2 og Hifa Ask, ca 50 g  av hver farge til hvert vottepar
Pinner: 2,5 mm

13 kommentarer:

 1. Vakre votter! Jeg skal også i bryllup til nær familie om få måneder, og har vurdert å strikke votter. Men jeg er ikke sikker på om jeg orker. Kudos for flott strikkearbeid og gave!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takker :) Kast deg i gang med votter - det er veldig hyggelig å gi bort, og ikke minst hyggelig å motta!

   Slett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

   Slett
 2. SÅ lekre votter! En super gave og et godt minne for brudeparet å ha i etterkant. Flott at du strikket inn initialer og dato:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk :) Bakerst i boka til Terri Shearer er det et fint diagram med bokstaver og tall slik at man kan tilpasse i de ulike mønstrene. Nyttig!

   Slett
 3. Vakre bilder og en omtenksom, flott gave!

  SvarSlett
  Svar
  1. Med takk til Adobe Elements for justering av ugunstige lysforhold under fotograferingen ;) Votter er veldig hyggelige gaver å gi!

   Slett
 4. Nydelige votter og en kjempe flott gave. Kjempe fine bilder også.

  SvarSlett
 5. Hvilk super vakker gave - votter med initialer og årstal og så deilig mønster... herlige har du strikkt.
  Fantastisk jeg liker begge mønster Wenches og Terri Shearer - Terri Shearer jeg har dessverre ikke boken,
  kanskje det er mulig å får det??? Tusen takk for fine bilder. Ha en riktig god helg. Hilsen fra Viola

  SvarSlett
 6. For ei nydeleg bryllaupsgåve! Her er det omtanke i kvar einaste maske! Og mønstera du valde ut passa så fint! Spesielt Vinterrose likar eg godt. Takk for inspirasjonen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig å kunne være til inspirasjon :) Jeg er egentlig ikke så glad i å strikke votter, men disse var en fornøyelse å jobbe med.

   Slett

Så hyggelig at du kommenterer!